PLEASE CLICK HERE DEAR FOLLOWER :)

Monday, May 31, 2010

Wiwin 3month injection

Walla walla anak2 ku sudah pun berusia 3bulan..mesti korang kata kejapnya tapi kenapa la aku rasa lama sgt yer...huuhhuhuhuhu..tapi apa2pun syukur alhamdulillah wiwin membesar ngan sihat walau pun perangai meragam tu masih ada lagi kt dia orang..harap2 alih bulan ni elok la sikit meragam tuh...skg ni bila nk main mmg riang ria sekali smpi gelak2 besar la tapi tak der la smpi ketawa terbahak2 tu belum lagi..tak sabar jugak sebenarnya nk dgr mereka ketawa macam tuh

ok back to the topic... memandangkan isnin yg lepas 24hb wiwin dah 3bulan..so aku decide nk bawak diorg pegi cucuk imunisasi tu pada hari sabtu la..seperti bulan sebelumnya cucuk kt Klinik Kita je panel ofis my hubby.. senang sikit tak ya berator kt kenek krajaan n tak ya ambik cuti keja ..leh je pegi on weekend...

So dalam tghari tu bawak diorg...n then masuk bilik doktor berat Arman di timbang.. result is 4.8kg naik 1kg dari bulan lepas tapi beratnya masih di bawah garis kuning... tapi no wonder la dia lahir pun 1.6kg ajer... so progress dia bagus cuma dia masih kecik untuk bayi seusia dia..bayangkan adik dia masa 2 bulan pun dah 5.3kg tapi abang umor 3bulan masih 4.8kg..takpe la Arman mummy faham your situation..tak der pun frust ke apa ke sbb Arman ringan..janji Arman sihat selalu n happy2 yerk... N Result for Aryan lak..walla walla dia dah 6.2kg... oh patot la aku dah tak tahan nk dukung dia lama2...hehehehe... Aryan good tak nangis kena inject steady la anak mummy sorang ni..Arman tu masa kena cucuk dia nangis la tapi bila dah lepas jarum tuh dia dah ok.... :))

Tapi injection kali ni membuatkan kaki diorg bengkak so mmg sehari tu meragam jer...as a mother kena extra care la ..nk pakai kan seluar pun hati2 sbb takot berlaga ngan bengkak tuh..hurmmm but now dah ok dah :))

To my dear sons muga kalian membesar ngan sihat yer..mummy tak sabar nk main kejar2 ngan korang ni..hahaha.....


Pindah pindah

Huyeah akhirnya aku dah pindah juga ke rumah ku sendiri
sungguh penat sekali la pindah rumah ni..
Ingat barang dalam bilik je leh la relax2 skit..tapi sekali dah punggah mak aiii barang penuh lori 3tan tuh,,,,
Ok story sikit2 la yer... hari jumaat hari tuh aku n hubby punggah bilik la...kemas n pack mana2 yang patot..fuhhh mmg penat sekali... tapi rasa seronok lak sbb dari aku kawin smpi la ni mmg tak penat alih kedudukan perabot di sebabkan ruang bilik yg agak terhad.. sekali transfer barang mak aii habuk berkepok tuh.... geli lak aku tgk.... dah kemas2 tu rasa puas hati lak... So lori yg di sewa oleh hubby ku bertapak dulu kat rumah mak mertuaku dalam pukul 11lebih la dia smpi sana... sbb nk ambik barang2 aku kt sana pun ada jugak..pastu mak mertua belikan mesin basuh..huahuahua..syok tu dapat barang sponsor... n hadiah2 perkahwinan aku masih bnyk tak pakai lagi.. so lepas gi umah mak mertua ku lori tu pegi pulak ke ofis suami ku tuk ambik peti ais... ni bukan free ok tapi berbayar..hehehe..my hubby beli dari ofismate dia yang dapat lucky draw last year.... dapat murah sikit la kan... dah setahun dia menginap kt ofis laki ku itu..akhirnya di gunakan jugak... so after dah balik dari ofis hubby ku baru la lori singgah ke rumah mak aku di cheras ni... dalam pukul 140pm..tapi kena tgu hubby n drebar tu balik solat jemaat dulu ler..so angkat barang dari umah mak aku dah ambik masa about 1 n half hour... n then dah habis semua pegi pulak ke umah mak aku di kajang pulak..sana lagi bnyk la barang khazanah aku..dari yg kt sekolah smpi ke kolej n smpi dah kahwin..mmg berlambak barang.. hadiah2 kawin jgn ckp la,,, smpi hubby aku marah la apsal bnyk sgt..hahahaha.... so kami pun bertolak dari kajang smpi ke rumah aku dah pukul 5lebih sbb hujan lebat kan so kena tgu dulu..tak le bawak kuar barang lagik.. n then dalam kul 6 baru bawak naik barang n bermula episod mengemas aku..adehhhhhhhhhhhh mmg aku letih sangat la...haritu aku sempat masukkan kain baju dalam almari semula..yg lain aku hold dulu la... pastuh dak dekat 10malam aku balik umah mak aku la sbb rasa tak sesuai lagi nk bawak baby tido kat rumah baru ku ngan keadaan rumah macam tuh...pastuh ingat hari sabtu tuh nk move la betol2 tapi tak dapt jugak sbb baru tingat yg wiwin nk kena cucuk 3bulan..tghari pi bawak diorg tapi alahai ingat nk balik la petang tuh tapi meragam lak wiwin ni harituh,,mungkin sbb kena cucuk tu la kaki diorg bengkak mmg meragam lama... so tak jadi la tido umah sana... n then hari ahad pukul 6 petang baru la dapat pi rumah sdr bawak baby sbb pagi tu hubby keja.. alhamdulillah la dirog elok je kt rumah cuma nangis nk susu atau sbb nk kentot ( anak2 aku dari lahir smpi la ni mmg nangis nk kentut,,kekeke)

So bermulala cabaran aku sebagai ibu berkeja n suri rumahtangga di malam hari n hujung minggu..harap2 dapat la aku laksanakan tugas tu ngan baik sbb ada 3 MAN yang aku nk jaga ni..huhuhuhuhuhh.. tak sabar jugak nk hias2 rumah tu lelawa..adeh tapi rm rm la... takpe pelan2 yer shakina..takkn lari gunung di kejar... hehehe

so ni adala sikit gmbar2 yg tak berapa nk best di tgk dari mata kasar..hahahaah layannnnnnnn

Sebahagian barang2 yg nk di transfer...
Gmbr di atas tu table top daporku..kabinet lum pasang le lagi..
dah yang bawah berkotak2 ni semua hadiah perkahwinan..penuh tu satu blik stor ku..hehee
adeh letih nk mengemasnya tak tau nk taruk mana
adakah harus aku lelong barang2 ni..huahuahua

Thursday, May 27, 2010

Moving out...

Hurm rasa tak sabar nk tunggu hari esok... sbb kami akan pindah ke rumah kami sdr..... walaupun rumah tak berapa besar tapi cukup la tuk buat kami 4 beranak selesa..

Sebelum ni semua kena kongsi but now semua milik kami sendiri..huhuhuh...tapi barang2 rumah belum la cukup lagi..hanya ada set bilik tido,,kabinet n barang2 dapur...

sofa ke tv ke barang hiasan lain mmg totally tak der
takpe semua tu le beli secara perlahan2.....

Harap dapatla kami berdikari n jaga anak2 kami ngan sendirinya...
N harap anak2 ku faham yer situasi abah n mummy ni
jangan notti2 sangat nanti mummy n abah pening kepala...huhuhuhuhu






Emo emo

Hurm tak tau la tetibe pagi ni rasa emo lak kerana my baby... Semasa tinggalkan Aryan kt umah pengasuh tadi hati rasa tak nak tinggalkan dia... entah la tak tau kenapa la... tetibe macam nk menangis jer sbb tak dapat jaga my baby sendiri... apa nk buat sayang mummy kena kerja tuk kebaikan kamu n abang mu itu.. hurmmmm actually masa dalam kereta tadi aryan duk senyap je dalam car seat tuh..macam biasa la dia main2 isap jari.. sesampai kt umah pengasuh dia tu... terus aryan dimasukkan dalam buai..aduiii menangis nya dia..sian sgt... macam tak nak lepaskan mak dia ni.... Mmg tak sampai hati nk tinggalkan dia pagi tadi..tapi nk buat macam mana abah dah tgu mummy la sayang..takpe harini mummy balik cepat tuk ambik aryan ok... Aryan jaga diri baik2,,jgn nakal2 ok..nanti kita duduk rumah sendiri mummy akan luangkan lebih masa tu aryan n abang... ok Mummy love both of you Always................

Tuesday, May 25, 2010

Aryan in car seat.... :))

Oh Aryan mmg riang ria kalau duduk dalam car seat ni..letak je dia kt dalam tu dia dah tau dah yg dia nk BERJALAN2,,, ( padahal pi hantar umah penjaga dia,,hehe) . Sepanjang perjalanan tu gini la gaya dia..pandang2 luar..sambil2 isap jari sambil2 sengih sesorang... senang kerja mummy.. leh layan tido lagi kt sebelah ahahaha

PS: sila abaikan tangan org dewasa tu.. ( MENYIBUK JE ABAH NI)...





video


Monday, May 24, 2010

Emergency Case

Hari jumaat malam kira2 pukul 3 pagi aku n hubby bergegas berkejar ke PPUKM membawa Arman sbb dia tersedak susu... fuhhhhhhh

Jantung aku bagai gugur bila tgk dia tak bole nk bernafas ngan baik... so ngan akal yg ada ni bawakla dia pegi hospital n terus ke bahagian kecemasan..tanpa berlengah2 petugas kt sana terus suruh aku bawak arman masuk 1 room tuh..n then datang doktor cek paru2 dia semua..n then suddenly arman cm tarik nafas tersekat2 n hidung dia kuar air + lendir..aku sgt risau la... tgk dia menangis lagi dah macam kena pukul..kesian my baby tak le nk nafas ngan baik..aku ni kalau sesema pun tak selesa ni pulak budak dah tersedak susu...

So nurse terus ambik Arman dari dokongan aku n bawak dia pi sedut. Arman di baringkan di katil bayi n seramai kira2 6orang la duk settlekan Arman tuh... pastuh doktor pun masukkan tiub kt hidung n mulot dia kasi sedut apa2 yg tersumbat tuh... tak sampai hati aku nk tgk..mmg aku paling muka ke arah lain.. lepas 5minit tu baru la Arman senyap n terus tido bila aku dah dukung dia..aduh sgt kasihan..tapi lega sbb dah bawak pi spital la sbb memula ingat macam tak serius..tapi lama2 tu macam susah sgt dia nk bernafas..so decide la terus pi spital....

Hurm nasib baik tak der apa2 yg buruk berlaku..thanks to doctor yg sgt baik hati... So kami pun sampai rumah dekat pukul 4 pagi..tgk rumah dah macam siang hari dah... aryan tido kt sofa..mak tgh lipat kain..adik laki tgh tgk bola..adik pompuan kemas bilik... ????????? semua duk tgu Arman kot..hehehe

So lepas tu mmg arman tido ngan nyenyaknya ....

Saturday, May 22, 2010

~~ mamaeja & JJC 1st Giveaway : Cutest Baby With Hat Contest ~~

Assalamualaikum w.b.t.....

Sedang dok godek2 laman2 blog..selagi terjumpa blog mamaeja ini...first sekali masuk mmg excited gila sbb tgk ada macam2 contest yg mamaeja ni masuk kt sidebar tuh..mmg excited gila la nk godek2..terus jadi follower..pastu scroll punya scroll terus jumpa entry ni..excited pulak nk masuk... so for the first try of baby contest nk cube la category ni memandangkan contest2 yang lain ada semua nk syarat baby 1-4tahun.. yg ni boleh dari 1bulan hingga 3tahun..hehehe




Collaboration of mamaeja & JarumJahitCollection :))


So gambar yang menjadi taruhan kali ini ialah ..taraaaaaaaaaaaaaa


Nama baby : Muhammad Arman bin Muhammad Fadly
Tarikh Lahir : 24 Februari 2010
Nama Mummy : Shakina binti Habibul Rahman
Email : silky_girl207@yahoo.com

Mummy pilih gambar ni sbb mummy suka tgk gaya Arman pose..ala2 model gitu ( mesti ada yang kata poyo kan..:P) poyo pun poyo la janji anak mummy mmg cute gitu ngan topi senget dia tuh.ngan muka ala2 inesen nya,,,,.ada styleeeeeeeeeeeee laaaaaaaa...hehehe .. mummy hope the luck will come to us ok baby... :))

P/S : my follower jom le reramai masuk... leh bersaing kan..hahahaha...LEH KLIK DI SINI...

Kisah Arman n Abah

Malam tadi si wiwin ku alahaiii... kejap2 bangun da.... skg ni diorg bangun serentak..sorang bangun sorang lagi ikot...sorang nk minum sorang lagi nk minum... tapi ok gak tuh senang skit kan tak yah bgn banyak kali..tapi yg tak bestnya bila sorang nangis yg sorang lagi ikot join...adoiiiiiiiiiiii dah la time tgh2 malam...tensi gak la sikit sbb da kasi susu pun nangis... diorg ni dah pandai skg kalau nangis tu nk org angkat pastuh bawak diorg duduk kt sofa ruang tamu.. automatik senyap!! pandai betol la korang ni..habis mummy n abah tak mau tido ker..korang yela siang le tido tapi bukan mummy n abah..huwarggggggghhhhh..... relakan aja la...

Tapi yg paling best sbb tgk si Arman skg dah pandai main..malam tadi dia bgn nangis dulu..n then tukar pampers dia..en somiku nk tidokan dia la lepas tuh ngan cara tepok2 dia ( smlm giliran abah jaga arman)... pastu yg aku tgk bukan anak nya yg tido..abahnya yg tido... oh tu perkara biasa tuh... tapi si Arman main2 siap bersuara aaa uuuuu awwwwwww emmmmm siap angkat2 kaki 90darjah tuh... ( tak lama lagi leh masuk mulot kaki tuh).. heheehe.. Terus aku tak jadi tido tgk je gelagat dia tuh... comelnyaaaa........... heheeh

Menurut mummy ku Arman skg dah tak bnyk nangis dah dia banyak main tapi kerap nk orang layan dia..lau orang tak der dekat dia keriau la..tapi kalau nk susu n tido mmg marbeles punya nangis..sama ngan Aryan... rasa2 orang flat sebelah pun leh dgr kot... dasyat tuh...ikot suara sapa la tuh..huahuauahuahauahua....


Friday, May 21, 2010

Adui kenapa aku tak tahu????????


Tajuk ni khas tuk diri aku sdr..
Kenapa aku tak tahu yer
kenapa kenapa kenapa..
hahahahaaahaahahahahahahaaah

mesti tertanya2 sbb apa..sbb apa korang tau tak..sbb selama ni aku tak tau yg komen tu kena approve kt dashboard...wakakakakaka... ni semua gara2 PUAN INTAN AZMIRA tny aku asal aku tak approve comment dia...hahaha

sekali bukak walauwei ada 25komen tuh..sori la pada tukang komen den baru tahu la cara2nya nk MENG-APPROVE.. tu pelik jugak eh 1 komen pun tak der yer dari kawan2 ku..hampas kelapa tol..rupa2nya aku lah hampas itu...hahahahahahaahah

to PUAN INTAN AZMIRA terima kasih la yer ko ajar aku..kalau tak sampai mati aku tak tau..hahahahaahaha

GERAM nya.................


Aku geram la..tapi bukan geram marah..tapi geram suka..sbb apa tau..sbb tgk budak ni hah...


Adoi comel tol la..anak sapakah ini..sungguh riang ria sekali yer dia... muah muah tuk mu budak kecik...hehehe.... ( BILA ANAK2-KU NAK MAIN GINI.. tak sabor ler )

Tuesday, May 18, 2010

BABY ROOM

Hurm memandangkan tak lama lagi akan berpindah rumah.. so terkifir nk buat room for my twin ..room to sleep..room to play..room to study..room for everything...hehehe

Ini hanyalah impianku.. jadi ku harap ianya jadi kenyataan..aku suka bilik yg penuh ngan buku2..barang mainan..penuh warna warni... sangat ceria...

this is what i like...


Monday, May 17, 2010

PAMPERS OH PAMPERS

Cerita pasal pampers anak2 ni mmg rungsing gak kadang,, memandangkan my twin boy mmg kuat suuuuuuu suuuuu so mmg bnyk pampers kena tukor,,,,

Hehe setakat ni brand yg pernah digunakan Pureen Dry 5,, Drypers,, Mamy Poko dan yang terbaru Huggies... saja nk test yg mana leh tahan lama...

Dan ternyata THE EXPENSIVE ONE IS THE BETTER ONE.. iaitu Mamy Poko.. mmg best sgt... ruang nappy nya luas membuatkan my twin sgt selesa dan tak der la peha diorg merah2 garis akibat pemakaian pampers tuh...

Tapi kena fikir 10kali kalau nk pakai Mamy Poko always sbb mahai nooo...hehe.. So tuk jenjalan boleh yer anak2... tuk kt rumah pakai Drypers jela yeah ( drypers pun mahai bukan murah tapi ok sikit la dari Mamy Poko,,hehe )

Wednesday, May 12, 2010

PRASANGKA BURUK

Dari Abu Hurairah RA bahwa Rasulullah SAW bersabda, ” Jauhkanlah dirimu dari prasangka buruk, karena sesungguhnya prasangka itu adalah perkataan yang paling bohong.” Hadis Muttafaqun’alaih

Berprasangka buruk adalah salah satu perbuatan yang sangat dibenci oleh Allah S.W.T. Prasangka buruk mengakibatkan perpecahan diantara manusia, dan dalam Islam kita dianjurkan untuk saling menjaga persatuan dan perdamaian sesama manusia. Semoga hati dan pikiran kita selalu bersih dari sangkaan.


Tuesday, May 11, 2010

MY BABY COLIC

Hurm baru2 ni my baby Arman ( first twin ) di sahkan menghidapi colic... tapi hati ni mungkin sedikit lega sbb dah tahu kenapa dia menangis tak ingat dunia punya...sudah 2 kali bawk dia jumpa pakar PPUKM, first dia kata Arman ada masalah ngan sistem saluran makanan,,, kerana dia selalu muntah2..so Prof suggest bagi dia susu soy based brand Novalac... memula ayah dah belikan susu ISOMIL IQ plus tapi nmpknya tak serasi ngan Arman sbb dia mengalami cirit birit..sian dia dah la kecik, kena cirit lagi la kecik jadinya.... so hubby pun decide nk beli yg Prof ckp tuh...brand Novalac... so now Arman dah ambik susu Novalac for about 3week la... leh tahan gak harganya setin bersamaan rm55++ for 900g yg hanya bertahan 5hari..hehehe...

N now as a parent kami providekan dia sebuah botol susu yg khas tuk bayi2 yg menghadapi colic brand Dr. Brown n Avent.. so far mmg nmpk different walaupun colic nya masih ada..mungkin mengambil masa tuk dia recover balik....skg tgh usha2 brand MAM pulak tuk my baby ni.. that one also for colic baby..

Botol susu Dr Brown yg ada penapis udara di dalamnya..sangat sesuai tuk bayi yg menghidapi colic... Menurut Dr Brown botol ini di cipta kerana bayinya sendiri menghidapi colic.. So far mmg puas hati sbb masa baby minum mmg tak der bubble dalam bottle...so mmg tak der udara yang masuk ke perut bayi..


LOVELY AWARD FROM FRIENDS